Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Поплава од гнев и одвратност

Арапскиот свет во времето на #Metoo

Сите арапски земји се гордеат што имаат закони кои го казнуваат сексуалното вознемирување и насилство врз жените. Но, главните кампањи спроведени од 2017 година од страна на различни феминистички организации покажуваат две работи. Прво, законот честопати се прекршува, при што многу убијци и насилни мажи не се загрижени или брзо ја враќаат својата слобода. Второ, овие закони честопати се нецелосни

Од Акрам Белкаид


Фото: Julia Volk / Unsplash

Алжир, 3 октомври 2020 година. Безживотното тело на млада девојка е откриено на бензинска пумпа во источното предградие. Хаима Ф. (19 години) била силувана и избодена пред да биде запалена со бензин. Нејзиниот убиец, кој веќе се обиде да ја силува во 2016 година е уапсен и ги призна фактите....

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW