вторник, 5 Мар 2024 / 15:11:18
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Антиколонијалистички известувачи

„Ако утре Франција не сака повторно да прибегне кон одвратна употреба на сила на териториите што и се предмет, ако сака да остане земја на човештвото, правдата и слободата, нејзината должност императивно се трага: таа мора да им даде на колониите нивна демократска повелба и да ги натера субјектите да преземат одлучувачки чекор на патот на еманципацијата.“

Од Ан Матју
Предавач по литература и новинарство на Универзитетот во Лорен, директор на списанието „ Aden. Paul Nizan et les années trente“.


Фото: Jimmy JAEH / Unsplash

„Палми, шуми на југ, нежна топлина на оазите, мориња посини од небото, џамии и медини, меки и тивки градови подложени на жртви во Африка, жени со превез и, зад сето тоа, среќна мамка на авантурата. Не сме скржави со ветувања во иницијативни синдикати“. Сарказмот настана спонтано под пенкалото на репортерот...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW