Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Американските признанија на генералот де Латр

Конечно, де Латр оди низ целиот свет за да ја брани каузата на Индокина, онаа на слободниот свет. Се сретнува со американскиот претседател Труман во Вашингтон, и со папата во Рим. Но, неоспорен белег на неговата турнеја не претставува неговиот половина час во Белата куќа или неговата посета на Ватикан, туку тоа е неговото многу неверојатно појавување во популарното политичкото шоу на американскиот канал НБЦ, „Состанок со новинарите“.

Од Ерик Вијар
Писател


Фото: Gladson Xavier/Pexels

Секој ден читаме една страница од книгата на нашиот живот, но таа не е вистинската. И секој ден почнуваме од почеток. Така, по катастрофата во Као Банг, како висок воен офицер кој би можел да го промени текот на работите, де Латр де Тасињи е именуван за висок комесар и...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW