Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Алис Нил и нејзиното бојно поле

Неколку недели пред нејзината смрт, таа изјавува, како што е цитирано во каталогот на претстојната изложба во октомври 2022 година во Центарот Помпиду[i]: „Во политиката како и во животот, отсекогаш сум сакала губитници, аутсајдери“.

од Мари-Ноел Рио
Новинар


Фото: Daian Gan/Pexels

Таа беше скоро непозната во поголемиот дел од нејзиниот живот и скромно призната за нејзиниот придонес на неговиот крај. Денес, триесет и седум години по нејзината смрт, придонесот на Алис Нил почнува  „официјално“  да се признава. Може да бидеме задоволни, бидејќи нејзините слики наидуваат на сé поголема публика. Можеме исто...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW