Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Активистите за независност се обидуваат да бидат зелени

Од доаѓањето на Зелените во шкотската влада во мај 2021 година, шкотската премиерка, дотогаш поддржувач на фосилните горива, се обиде да го направи својот говор ‚зелен‘. Со ризик да се отуѓи дел од сепаратистите.

 


Од нашиот специјален дописник Лу-Ев Попер*
*Новинар.


Фото: pexels/pixabay

На ретката парламентарна седница во ноември минатата година, шкотската премиерка Никола Старџен конечно ги објави овие експлозивни зборови: „Мислам дека на проектот Камбо не треба да му се даде зелено светло“.[1] Камбо, именуван по огромното нафтено поле откриено во 2001 година во близина на Шетланд. Во тоа време, мултинационалната компанија...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW