Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Аферата Санкара, долга борба за вистината

Елементите што ја потврдуваат хипотезата за меѓународен заговор остануваат ограничени, но постојат. Дали судската истрага ќе има средства да оди понатаму? Дали властите на осомничените земји ќе соработуваат искрено со отворање на нивните архиви? Има уште долг пат да се расветли елиминацијата на Санкара, која продолжува да инспирира многу млади Африканци.

Од Бруно Жафре
Автор на „L'insurrection inachevée. Burkina 2014“, Syllepse, Париз, 2019 година.


Фото: Sora Shimazaki/Pexels

Судењето за наводните убијци на претседателот на Буркина Фасо Томас Санкара и неговите придружници за време на државниот удар од 15 октомври 1987 година, се отвора во Уагадугу на 11 октомври 2021 година. Водачот на бандата, г. Хајакинте Кафандо, сè уште на слобода, и најочекуваниот обвинет, поранешниот претседател Блез Компаоре,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW