вторник, 5 Мар 2024 / 14:51:56
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

ДОСИЕ

А во меѓувреме, Франција е заглавена во Сахел

Дури и ако Мали не е како Авганистан, Франција исто така избра непопустливост во контекст на „севкупната безбедност“. Локалните власти преговараат со џихадистите.

Од Марк-Антоан Перуз де Монкло
Директор за истражување во Институтот за истражување на развој (ИРД), Париз


Фото: James Wiseman / Unsplash

„Војната за ослободување на Мали заврши. Добиена е“, изјавува Жан-Ив Ле Дриан на 20 март 2014 година, четиринаесет месеци по започнувањето на операцијата „Сервал“.1 „Акцијата на француските сили“, продолжува францускиот министер за одбрана, „ѝ овозможи на оваа земја да го врати својот суверенитет, своите демократски институции, да одржи избори и да...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW