вторник, 5 Мар 2024 / 14:00:21
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Алибаба, од чудо до голгота

Џек Ма, претприемач кој стана незгоден за кинеската моќ

Џек Ма, основач на Алибаба, кинескиот гигант за електронска трговија, индиректно претставуваше закана на Самитот на Бунд во Шангај, на конференција во која беа обединети водечките светски банкарски власти. Пензиониран од септември 2019 година од претседателството на групата, г. Ма – чие вистинско име е Ма Јун – сигурен во себе започна говор за застареноста на тековната банкарска понуда и појавата на big data

Од Џордан Пуј
Новинар


Фото: CardMapr / Unsplash

Групацијата Алибаба стана моќен глобален чинител во е-трговија, со финансии и здравствена заштита преку интернет, благодарение на собраните лични податоци од своите клиенти и нејзината блискост со кинескиот режим. Денес, Пекинг ја согледува својата зависност од овој конгломерат што ги заплаши банките. Пекинг издвојува растечката недоверба на населението кон нејзиниот основач, г. Џек Ма.

Целосна статија: 3.430 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Март 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW