Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Јужнокорејски бунт

Јужнокорејките се можеби најобразовани жени од која било земја на Организацијата за економска соработка и развој (OCDE), но тие имаат најнесигурни и најниско платени работни места. Принудени да избираат помеѓу кариера и деца, отфрлајќи ги архаичните очекувања на општеството кое е премногу бавно да се менува, многумина претпочитаат да ја задржат својата независност и да се откажат од бракот.

Од Фредерик Ојардиас
Новинар (Сеул). Автор на есејот Les Sud-Coréens, Ateliers Henry Dougier, coll. « Lignes de vie d’un peuple », 2017 година.


Фото: Florencia Starakov / Unsplash

Зад својата модерна фасада, Јужна Кореја останува многу патријархално општество, во кое жените трпат повеќекратна и подмолна дискриминација. Исцрпно, новата генерација на феминистки повикуваат на револт - и напредуваат во тоа.
На 11 април 2019 година, судиите на уставниот суд на Јужна Кореја донесоа историска пресуда: со седум гласа „за“ и два „против“, тие оценија дека криминализацијата на абортусот, која важеше со децении, е незаконска.

Целосна статија: 1.862 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Февруари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW