Le Monde Diplomatique – Македонско издание

„Ѕвездени мигови“ на правната глобализација – три историски минијатури

Овие три холандски минијатури оформени од тројца брилијантни холандски правници, ни исцртуваат само дел од контурите на денешниот глобален економски и правен поредок. Нормално светот е многу покомплексен, но тие не се без значење. Без двоумење овие три модалитети имаат важен удел во правната глобализација, односно прифаќањето на принципите и стандардите на овие правни инструмети создава основ и ја потикнува светската трговија

Илија Руменов


Фото: Giammarco Boscaro / Unsplash

Економијата во своето постоење низ човештвото има многу повеќе „ѕвездени мигови“ отколку нејзината конзервативна роднина „правото“. Од изумот наречен „пари“, до најсовремените начини на тргување, поврзувањето на економијата е секогаш транснационално бидејќи „парите се најуниверзалниот и најефикасниот систем на заемна доверба што постоел кога и да е“ и „парите се единствениот систем на доверба создаден од луѓето кој може да го премости секој јаз меѓу културите, не дискриминира врз основа на религија, род, раса, возраст или сексуална ориентација. Благодарение на парите, дури и луѓето кои не се познаваат и не си веруваат можат делотворно да соработуваат.

Целосна статија: 3.272 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Март 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW