Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Што ако решението за економската криза веќе постои?

Дали условите се навистина правилни од политичка гледна точка? Некој може да биде во искушение да помисли дека неодамнешната еволуција на ММС е во согласност со сценарио поволно за идното проширување на улогата на СПВ. Навистина, се преселивме во мултиполарен ММС, со порастот на еврото и јуанот, конкуренти на доларот, феномен што е во согласност со логиката на СПВ, „кошничка валута“ чиј состав ја одразува оваа монетарна мултиполарност.


од Доминик Плион*
*Почесен професор (Универзитет Сорбона Париз Север) и член на Научниот совет на Здружението за оданочување на финансиски трансакции и за граѓанска акција (АТАК).


Фото: tima-miroshnichenko/pexels

Конференцијата на Обединетите нации за трговија и развој (УНКТАД) проценува дека на африканскиот континент итно му требаат повеќе од 200 милијарди долари (185 милијарди евра) за да се справи со социо-економските последици од пандемијата ковид-19. И други делови од светот страдаат од слични болести. Затоа, потребните суми се колосални. Кој...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW