Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Шпанија, зомби монархија

Поранешниот шпански владетел Хуан Карлос се најде на насловните страници за неговите авантури, неговиот вкус за пари и неговите пријателства од интерес со владетелите на Заливот. Медиумското покривање на овие долгогодишни успешни акции придонесува за ерозија на имиџот на кралската куќа и зајакнување на блокот на поддржувачи на републиката.


од Пабло Кастањо*
*Новинар и политиколог.


Фото: Pexels

„Жал ми е. Направив грешка и тоа нема да се повтори“. Токму со оваа жална изјава Хуан Карлос, тогашниот крал на Шпанија, помисли дека е без проблеми во април 2012 година по неговото пуштање од болница. Тој беше примен поради фрактура на колкот добиена за време на луксузна сафари експедиција...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW