Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Шведска носталгија

Откако ги зголеми од 5,7 отсто на 20,5 отсто од добиените гласови за дванаесет години, екстремно десничарската Партија на шведските демократи, Сверигедемократерна (СД), има привилегирана позиција во парламентот од септември о.г. и ја поддржува новата десничарска коалиција. Нејзиниот пробив може да биде изненадување во земја која е синоним за социјалдемократија. Напротив, ова се објаснува со сеќавањето на одреден пристап кон социјалната држава таму.


Од Виолет Гоарант*
*Новинар, Стокхолм.


Фото: chris-margaritis/pexels

На Медборгарплатсен, „Граѓанскиот плоштад“ во Стокхолм, гласови грмат: „Да нема расисти на нашите улици“. Наскоро ги гуши рифот на електрични гитари, тешки тапани и рок клавијатура на најгласни музичари во црни маици. Ова е почеток на турнејата на Фолкфест, „популарниот фестивал“ на екстремно десничарската Партија на шведските демократи (Sverigedemokraterna, или...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW