Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Сооченa со хунтата, одлучна, но кревка мобилизација

Црна завеса над Бурма

По неколку децениска изолација, политичкото затоплување беше придружено со укинување на економските санкции. За десет години, стапката на сиромаштија е преполовена, пред пандемијата годишниот раст достигна 7%. „Бурма беше Ел Дорадо за инвеститорите“. Но, генералите и армијата одлучија да ја преземат контролата во свои раце

Од Кристин Шамо
Новинар


Фото: Brianna Caldwell / Unsplash

„Откако ќе помине ноќта во која трепериме од страв, нашата надеж се раѓа повторно наутро. „На 14 февруари 2021 година, г-дин Ламин Оо, бурмански продуцент, на својот профил на Твитер стави фотографија од демонстрациите против диктатурата заедно со видео од мажи вооружени со стапови, кои ја користат ноќта за да сеат хаос во еден кварт на Рангун, економскиот центар на земјата. 

Целта на овие насилници е  да ги исплашат и да ги скршат оние кои учествуваат во мобилизацијата против државниот пуч од 1 февруари. 

Целосна статија: 2.068 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Март 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW