Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Хуманитарна помош: што открива економскиот модел на политичката логика

Секоја година, помошта потребна за одговор на вонредни ситуации ширум светот – се обезбедува само делумно и селективно од околу 20 земји кои придонесуваат. Принудени да бараат дополнителни средства, западните невладини организации сè повеќе зависат од приватни донатори, додека оние во погодените земји остануваат маргинализирани.


Од Пјер Микелети*
*Претседател на: Action Contre la Faim-France. Автор на: 0.03%, pour une transformation du système humanitaire international, Éditions Parole, Paris, 2020.


Фото: sarwer-e-kainat-welfare/ pexels

По својата ненадејност, насилството и штетите што ги предизвикува, војната во Украина го турна целиот свет во превирања, поставувајќи го прашањето за финансирање на нови вонредни состојби и потенцијалните последици врз глобалниот хуманитарен систем. Навистина, конфликтот се појави додека многу други масовни, долготрајни кризи остануваат нерешени, па дури и имаат...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW