Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Франкофонијата, аватар на колонијализмот?

Многу напори за трансценденција, за жал, се поткопани од актуелната Франкофонија од 2022 година, која, во историска контрадикторност, е киднапирана од актуелниот претседател на Француската Република, имајќи ги најпрво на ум интересите на самата Франција. „Мисијата на Франкофонијата“, изјавува Емануел Макрон, „не подлежи на картезијанската рамка на политичката програма; таа надминува сè што би сакало да ја канализира. Уметничката и литературната експлозија што се случува во светот на Франкофонијата – е единствената програма што вреди денес“.


Од Микаела Жан*
*Генерален секретар на Франкофонијата од 2014 до 2018 година, а пред тоа и генерален гувернер и врховен командант на Канада од 2005 до 2010 година.


Фото: Bourrichon/Wikipedia

Во потеклото на зборот „франкофонија“, се разбира, се наоѓа еден човек и неговиот патриотизам, географот Онесиме Реклус, кој го вовел терминот во 1880 година во неговото историски обележано дело: „Географија на Франција, Алжир и колониите“. Францускиот јазик е претставен како јазик кој мора да го гарантира опстанокот на колонијалната империја. Во...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW