Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Финансиите – како четириаголно тркало

Колапсот на Банката на Силиконската долина (СВБ) во Калифорнија на 10 март е придружен со чувство на веќе видено: берзите одат надолу, повици за смиреност, спасување на шпекулативни инвеститори, ветувања за длабински истраги… Без разлика дали падот на СВБ го движи остатокот од економијата, едно е сигурно: петнаесет години по банкротот на познатата американска инвестициска банка Леман Брадерс, се чини дека сè почнува одново.


од Рено Ламбер, Фредерик Лемер и Доминик Плион*
*Поединечно, економист и почесен професор (Универзитет Сорбона Париз Север), како и членови на Научниот совет на Здружението за оданочување на финансиски трансакции и за граѓанска акција (АТАК).


Фото: nappy-935979/ Pexels

Кога политичкиот лидер инсистира на толку очигледен факт, дозволено е да се сомневаме во тоа. Така, да се слушне како францускиот министер за економија и финансии Бруно Ле Мер објаснува, на 13 март, дека „сè е во ред“ со француските банки по новото пропаѓање на голема банка во САД, веројатно...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW