вторник, 5 Мар 2024 / 15:27:01
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Фаталната одисеја на грчките железници

За многу Грци, фронталниот судир помеѓу два воза на 28 февруари о.г. е само едно ехо на она што се случи пред десет години помеѓу народната волја и онаа на Европската унија. Се чини дека 57-те загинати се повеќе жртви на корупција и приватизација отколку на погрешно насочување на возовите. Малку надеж се дава на истрагите што се спроведуваат од страна на Атина и Брисел.


Од Елиза Перигер*
*Новинар, Атина.


Фото: pixabaypexels

Метални остатоци од скршени вагони, сè уште димат во долина во зори. Грчките медиуми пренесуваат слики од спасувачите кои работат околу овие јагленисани остатоци на железничката пруга што ја поврзува Атина со Солун. Дента пред тоа, некаде по 23 часот, во централната област Темпе (Тесалија), недалеку од градот Лариса, патнички...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW