Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Обука во американски стил за кинеските високи кадри

Универзитетите, место на дискретна модернизација на државата

Кинескиот претседател Ши Џинпинг продолжува да ги омаловажува западните вредности и да ги истакнува „кинеските карактеристики“. Сепак, кинеската владата ја усвои наставната програма на Високата школа за јавна администрација на престижниот универзитет Харвард за обука на кинеските функционери. Илјадници државни службеници ги посетуваат овие магистерски студии, воведени во раните 2000-ти и прилагодени на кинескиот национален контекст

Од Алесија Ло Порто-Лефебур
Социолог, Арен - Национален центар за научни истражувања (ЦНРС), Висока школа за јавно здравје (ЕХЕСП), автор на есејот Мандарините 2.0. Кинеска бирократија формирана во американски стил, Presses de Science Po, Париз, 2020 година.


Фото: Vasily Koloda / Unsplash

Како да се објаснат спектакуларните резултати на Кина, на патот да стане суперсила во научното истражување, образование и технологија, додека режимот останува авторитарен, па дури станува сè повеќе репресивен против човековите слободи? Како може овој државно-партиски систем, на власт од 1949 година, истовремено да биде недемократски, иновативен и промотор на меѓународната отвореност? Денес повеќе од кога и да е, далеку од тоа како резултат од спротивставување кон режимот, подемот на Кина се должи многу повеќе на нејзината јавна администрација...

Целосна статија: 2.751 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Февруари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW