Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Уметнички рудник – во рудник за ураниум

Можеби изгледа чудно што еден источногермански рударски гигант се занимавал и со продукција на уметност. Поради својата големина и безбедносните прашања поврзани со копањето на ураниум за целиот источен блок, СДАГ Висмут стекнал многу широка мрежа на инфраструктура и услуги. „Вработените се лекуваа во сопствените болници, јадеа во сопствените ресторани и имаа свои центри за одмор“, инсистира Лосе, со изразен саксонски акцент. Државата обезбедуваше училишта, кина, продавници, спортски клубови и рекреативни центри. Како компензација за ризиците на кои биле изложени – особено радиоактивноста, рударите имале многу подобри услови за живот од просечниот граѓанин на ГДР.


Од Јенс Малинг *
*Новинар


Фото:alexander-ant/pexels

Голем стаклен кабинет исполнет со медали за заслуги, потоа витрина со црвени знамиња доста тешки како закачени и користени за првомајските паради. Понатаму, архивски витрини полни со мапи и технички цртежи, каде што внимателното око открива мали зборови на руски јазик, испишани на маргините. Како во некој музеј на антиквитети, Нико...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Февруари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW