Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Украина се наметнува како главна тема на изборите во САД

Империјалниот неоконзерватизам, поддржан од Пенс – и од неколку други републикански кандидати – долго време доминираше во партијата на Роналд Реган и династијата Буш. Ова повеќе не е точно. Овој пресврт често му се припишува на Трамп и неговото верување, дека странските војни и дислокацијата на американските фабрики во странство предизвикале економска и социјална „касапница“ во САД. Секако, поранешниот претседател ја направи оваа идеја популарна, а пред сè изборно победничка, со победата над Хилари Клинтон во 2016 година. Сепак, Трамп не е првиот кој го фаворизираше национализмот пред империјализмот во републиканскиот табор.


Од Серж Халими


Фото: aaron-kittredge/pexels

Речиси половина век, геополитичките прашања не играат скоро никаква улога на претседателските избори во САД. Метеорската победа на претседателот Џорџ Х. В. Буш во Заливската војна (јануари-март 1991), не го спречи да биде поразен следната година од непознат демократски гувернер на Арканзас (Вилијам Клинтон), без никакво меѓународно искуство. Сепак, дури...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW