Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Украина, дилемата на Африка

Многу напредни во битката за политичка изолација на Москва во ОН, западњаците сепак ја искористија сета своја тежина за да ги соберат колебливите и непокорните. „Сенегал не доби притисок формално кажано“, признава претседателот Меки Сал, кој убаво го користи еуфемизмот, „туку некои барања на пријателските партнери од Европската унија, САД. Многу други земји го добија истиот пријателски притисок да гласаат во оваа или онаа насока“.[i] Африканската унија никогаш не размислувала за можна заедничка позиција за своите 54 земји-членки во врска со овој конфликт. Широкиот опсег на опции конечно усвоен од различни страни, ја прави оваа перспектива малку веројатна.

 


Од Ан-Сесил Робер


Фото: masha-raymers/pexels

Со запрепастување и неразбирање во западните државни кругови, се примаат, на 2 март 2022 година, резултатите од гласањето на резолуцијата на Генералното собрание на Обединетите нации (ОН), во која се изразува жалење за агресијата извршена од Русија и се повикува на итно повлекување на нејзините војници од Украина. Иако документот...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Февруари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW