Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Турската демократија во неизвесност

На 14 мај, речиси 60 милиони турски гласачи се повикани да гласаат за избор на нивниот пратеник и да изберат кој ќе биде нивниот претседател на републиката во наредните пет години. Три месеци по катастрофалниот двоен земјотрес и во политички контекст обележан со зголемен авторитаризам, Реџеп Таип Ердоган мора да се соочи со кандидатот на хетерогената, но обединета опозиција. До степен да манипулира со изборите што ризикува да ги изгуби?


Од Аријан Бонзон*
*Новинар, автор на "Turquie, l'heure de vérité" (Empreinte temps présent, Париз, 2019)


Фото: muharrem-aydın/pexels

Никогаш во последните 20 години во Турција опозицијата на Реџеп Тајип Ердоган не била толку блиску да го порази на претседателски избори. Кандидат за трет последователен мандат, владетелот на Турција изгледа дека има потешкотии веќе неколку месеци, дури и ако јазот со неговиот ривал, Кемал Киличдароглу, останува тесен. Лошата економска...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW