Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Тајната историја на вештачката интелигенција

Кој ќе победи во глобалната битка на алгоритми и машини за „учење“? САД или Кина? Зад овие прашања се крие прагматична реалност. За многу компании во Силиконската долина, можноста е добра за да се фатат стотици милијарди долари јавни субвенции, дури и да се драматизира оваа борба меѓу Вашингтон и Пекинг. Помеѓу интензивното лобирање и сеќавањата за судирите од минатото меѓу блоковите, геополитиката на вештачката интелигенција е исто така голема финансиска работа.


Од Евгениј Морозов*
*Основач и уредник на The Syllabus, непрофитна платформа за знаење. „Момците од Сантијаго“, неговиот подкаст за технолошкото наследство на Салвадор Аљенде, се очекува во летото 2023 година.


Фото: cottonbro-studio/pexels

„Студената војна е завршена“, беше објавено во 1988 година во една брошура, што рекламира интересна видео игра што доаѓа од другата страна на Железната завеса. На дното на насловната страница се наоѓа натпис: „…или речиси“. Во документот се вели: „Додека тензиите меѓу Истокот и Западот штотуку почнуваат да се намалуваат,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW