вторник, 5 Мар 2024 / 12:41:51
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Влијание на Ковид-19 пандемијата врз финансиските пазари

Танцот на „Бикот“ и „Мечката“

Нормалниот економски циклус од рецесија до рецесија е приближно 5-7 години, што во случајот периодот од 11 години укажува за сериозен недостиг од „корекција” на економијата и што посочува дека доколку не беше кризата од „COVID-19” веројатноста за рецесија до 2021 беше голема.

Од Владимир Поповски
Партнер и Извршен Директор во “Regal Bond Consulting – Qatar”


Фото: Lloyd Blunk / Unsplash

Во Февруари 2020-та година бевме сведоци на врвот на најголемиот „Bull Run” (позитивен раст на пазарот на хартии од вредност) во историјата на САД. Како што е и често нормално во периоди на огромен ентузијазам, голем процент од инвеститорите очекуваат дека трендот во нагорна линија ќе продолжи како и досега, што придонесува често пати да се заборави дека претходните резултати не гарантираат иден перформанс. За жал во тој момент, светот беше запознаен со последиците на Ковид-19, брзината на неговото пренесување и опасноста по здравјето на сите жители на планетата. Водечките светски економии мораа да носат брзи одлуки во многу краток период со сериозни последици пред непознатиот „непријател”. Хистеријата во тргувањето на финансискиот пазар, стравот од големиот раст на невработеност и почетокот на економската контракција предизвика еден од најбрзите падови во историјата на берзата според трите „benchmark” индекси S&P 500 – 34% Dow Jones Industrial Average  – 37 % и Nasdaq Composite Index – 31 % во периодот Февруари – Март 2020.

Целосна статија: 2.542 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за издание Јануари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW