вторник, 5 Мар 2024 / 15:34:41
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Таен договор за кубански ракетни оружја

Така, дури кон крајот на 1980-тите се појави вистинската приказна за компромисот што стави крај на ракетната криза. Во 1987 година, Претседателската библиотека Џон Ф. Кенеди почна да објавува транскрипти од забелешките разменети за време на спорот меѓу претседателот и неговите советници. Снимките од овие размени јасно покажаа дека Кенеди го одобрил договорот со кој се спречи нуклеарен пожар. По распадот на Советскиот Сојуз, рускиот министер за надворешни работи се согласи да ги сподели клучните архиви, вклучувајќи ги и пораките на Добринин до Кремљ во кои известуваше за неговите преговори со Роберт Кенеди..


Од Питер Корнблух
* Новинар. Коавтор, со Вилијам М. ЛеоГранд, на „Back Channel to Cuba: The Hidden History of Negotiations Between Washington and Havana“. Англиска верзија на овој напис се појави во The Nation (28 октомври 2022 година), под наслов „The cuban missile crisis cover-up“.


Фото: cytonn-photography/pexels

На 28 октомври 1962 година, истиот ден кога Никита Хрушчов јавно го објави повлекувањето на нуклеарните балистички ракети што неговите сили ги распоредиле на островот Куба, советскиот лидер испрати доверливо писмо до американскиот претседател Џон Ф. Кенеди за мирниот исход на најопасната конфронтација на суперсилите во модерната историја. Официјално, Советскиот...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јануари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW