вторник, 5 Мар 2024 / 15:19:06
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Создавање на нови мултиетнички политички мнозинства

Кај нас, често се слуша барањето за целосна рамноправност на претставниците на различни групи или заедници, се бара федерализација, консезуално законодавство, се бараат работи како што се „етничка“ поделба на ресурсите, се бараат паралелни институции, понекогаш се бараат права по принципот „посебно, но еднакво“. Во повеќето случаи на полит-етничките елити, воопшто не им се прв приоритет „нивните“ граѓани, туку тие се само средство во борбата за власт

Од Петар Атанасов
Доктор по социолошки науки и редовен професор на Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје


Фото: Elion Jashari / Unsplash

Недела наутро. На Интернет порталите веќе прочитав две анализи. Првата беше за „конечното“ решавање на косовското прашање и опциите за обединување на Косово со Албанија. Авторот повторно се навраќа на неизбежната разрешница меѓу српскиот и албанскиот национализам и можноста за создавање на големи етнички држави. Втората анализа беше за непостоењето на класична социјална агенда во програмата на новиот американски претседател Џо Бајден. Овде се прави споредба меѓу историските успеси на европската левица и нејзиниот изминат рок на траење и плановите за американското „враќање“ на светската геополитичка сцена.

Целосна статија: 2.977 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Февруари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW