Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Слики на иднината

„Ќе дојде ли иднината? Се чини дека речиси секој може да си го постави ова прашање кога ќе види толку многу страшна сенка. Мрачно лице в лице со егоистите и клетниците.“[i] Прашањето на Виктор Иго не е без актуелност. Сегашноста ја презема задачата да нѝ обезбеди постојана низа кризи и утрешнината – доволно нѝ е кажано – веќе не пее, во „светот потоа“ кој изгледа програмиран за бескраен ден, меѓу фатализам, генерализирани стравови и депресија, хоризонтот тешко може да изгледа како сив ѕид, а заедничката состојба на духот се заглавува во длабока резигнираност.

 


Од Евлин Пије


Фото: ali-pazani/pexels

„Ќе дојде ли иднината? Се чини дека речиси секој може да си го постави ова прашање кога ќе види толку многу страшна сенка. Мрачно лице в лице со егоистите и клетниците.“[1] Прашањето на Виктор Иго не е без актуелност. Сегашноста ја презема задачата да нѝ обезбеди постојана низа кризи и...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Февруари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW