Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Силиконската долина против економскиот развој

Имаше период кога земјите од Југот бараа „нов светски економски поредок“ и сметаа на планската индустријализација за борба против сиромаштијата. Денес, директните парични донации во кеш од најбогатите до најсиромашните, служат како алтернатива. Далеку од предизвикување на либералните реформи и нивните последици, овој пристап, во суштина, го зајакнува статус квото.

 


Од Антон Јегер и Даниел Замора*
*Историчар на политички идеи на Католичкиот универзитет во Левен; и, професор по социологија на Слободниот универзитет во Брисел.


Фото: zetong-li/pexels

Кога ко-основачот на Фејсбук Крис Хјуз ја напушти компанијата во 2007 година, тој се надеваше дека ќе го посвети своето ново богатство на промена на светот. Како и многу други пред него, неговата амбиција брзо се фокусираше на идејата за „ставање крај на екстремната сиромаштија“[1]. Но, дури откако ја прочитал...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW