вторник, 5 Мар 2024 / 15:04:37
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Реализмот и ривалството меѓу големите сили

Пред триесет години, многу западни експерти тврдеа дека историјата завршила и дека судирот меѓу големите сили е веќе минато. Оваа илузија не го издржа тестот на времето. Денес, два конфликти на големите сили се закануваат да ескалираат во отворена војна: САД против Русија во Источна Европа поради Украина – и САД против Кина во Источна Азија поради Тајван.


од Џон Џ. Мерсхајмер
*Професор по политички науки на Универзитетот на Чикаго, коавтор на книгата: How States Think. The Rationality of Foreign Policy, Yale University Press, New Haven, што треба да биде објавена подоцна овој месец.


Фото: pexels/pixabay

Пред триесет години, многу западни експерти тврдеа дека историјата завршила и дека судирот меѓу големите сили е веќе минато. Оваа илузија не го издржа тестот на времето. Денес, два конфликти на големите сили се закануваат да ескалираат во отворена војна: САД против Русија во Источна Европа поради Украина - и...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW