Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Раси и општествени науки

Бидејќи расизмот денес е еден од најсоодветните политички теми за мобилизирање на емоциите на граѓаните, разбирливо е зошто неговото осудување зазема се повеќе централно место во медиумите, a забележувањето на овој факт не е да се негира или да се сведе на минимум реалноста на проблемот

Од Стефан Бо и Жерард Нориел
Соодветно социолог и историчар. Автори на Race et sciences sociales. Essai sur les usages publics d’une catégorie, Agone, е објавена на 21 јануари 2021 година од каде што е извлечен овој текст.


Фото: Sushil Nash / Unsplash

Расното прашање одеднаш повторно се појави во центарот на настаните, на 25 мај 2020 година, кога сликите за убиството на Џорџ Флојд, снимени од случаен минувач со мобилен телефон, беа емитувани во круг на социјалните мрежи и новинските канали. Континуирано, убиството на овој Афроамериканец од бел полицаец во Минеаполис предизвика бран емоции и протести ширум светот. Мноштво чинители - анти-расистички активисти, новинари, политичари, интелектуалци, експерти, уметници, писатели итн. интервенираа во САД и на други места за да дадат свое мислење за ова злосторство и за неговото политичко значење.

Целосна статија: 1.704 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Февруари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW