Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Разнишана позицијата на претседателот Ердоган

На 29 октомври 2023 година, Турција ќе ја прослави 100-годишнината од основањето на републиката од страна на Мустафа Кемал. Претседателот Реџеп Таип Ердоган има намера да биде реизбран следната пролет за да ја предводи прославата. Дури, и да стане рамен на „Ататурк“ во историските книги. Откривајќи ја нефункционалноста на државата, внатрешните и надворешните последици од двата земјотреси што се случија на 6 февруари, сепак, би можеле да ги попречат овие амбиции.


Од Аријан Бонзон*
*Новинар


Фото: engin-akyurt/pexels

Според турскиот шеф на државата, тоа претставува „катастрофа на векот“. Со десет погодени провинции, десетици илјади мртви, вклучувајќи илјадници невозможно да се идентификуваат, речиси два милиони бездомници, од кои некои останаа без помош и неколку дена, цели населби уништени и многу јавни инфраструктури тешко оштетени, двојниот земјотрес од 6 февруари...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW