вторник, 5 Мар 2024 / 14:41:33
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Систем кој остава важен простор за маневар на локалните власти

Разединетите Американски Држави

Сојузните држави во САД се изборуваат за се поголема „независност“ при носењето на важни одлуки кои се однесуваат на локалната државна легислатива, притоа заобиколувајќи го Вашингтон. Водејќи бирократска војна, демократите и републиканците, кои ги засилија своите позиции уште повеќе од претходно, а сето тоа благодарение на се посилната политичка поларизација, доведуваат и до една парализа на федерално ниво.

Од Ричард Кајзер
Професор по американски студии политички науки на колеџот Карлтон (Нортфилд, Минесота, САД)


Фото: Clay Banks / Unsplash

Ако, во ноември 2020 година, на добар дел од светот погледите беа насочени кон претседателската трка меѓу Џозеф Бајден и Доналд Трамп, Американците и самите знаеја дека различните избори (за конгреси, окрузи, референдуми, итн.), што се одржуваат во исто време во секоја од педесетте сојузни држави да се одреди бојата на локалната власт, исто така имаат еднакво големо политичко значење. Кога националните институции се поделени - т.е. Претставничкиот дом, Сенатот и претседателската функција не се контролирани од иста партија - како што беше случај веќе неколку години, федералната законодавна машина станува блокирана: тешко е, ако не и невозможно, да се донесат закони за прашања за кои демократите и републиканците имаат спротивставени мислења. Сојузните држави потоа стапуваат на сцена да го пополнат вакумот што го остави Вашингтон - барем за прашањата што не се однесуваат на одбраната или надворешната политика.

Целосна статија: 1.426 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Февруари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW