Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Работата не се исплати

Засега, минималната плата останува, за среќа, индексирана според цените и нивото на просечната плата. Сепак, ова е многу слабо во споредба со многу европски земји со споредлив бруто домашен производ. Во април 2022 година (последната европска статистика), на ниво од 1.603 евра бруто, беше под онаа на Луксембург (2.257 евра), Ирска (1.775 евра), Холандија (1.725 евра), Белгија (1.658 евра), па дури и Германија (1.621 евра), која воведе минимална плата само пред неколку години.[i] Таа се зголеми незначително на 1 август, но останува пониска од онаа на Обединетото Кралство, малку познато по својот социјален напредок.

 


од Мартин Булар


Фото: Fauxels/Pexels

Социјална помош, но пред сè без зголемување на платите. Ова може да послужи како наслов на законот за куповна моќ, предложен од владата назначена од  Емануел Макрон и изгласан во јули од пратениците на претседателското мнозинство, десничари, речиси сите од партијата на Националното собирање (78 од 89). Доаѓајќи од функционери...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW