Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Путин, судиите и бомбата

Дали г. Џорџ В. Буш и г. Ентони Блер некогаш ќе бидат кривично гонети од меѓународниот правосуден систем затоа што ја започнале инвазијата на Ирак на лажни основи? Со покренување постапка против рускиот претседател, Меѓународниот кривичен суд не се коцка само со својот кредибилитет туку и со својата иднина.


Од Матијас Делори*
* Истражувач по политички науки во Националниот центар за научни истражувања (CNRS) и во Центарот Марк-Блох во Берлин.


Фото: lil-artsy/pexels

На 17 март, Меѓународниот кривичен суд (МКС) издаде налог за апсење на рускиот претседател Владимир Путин за воено злосторство : депортација на украински деца. Бидејќи Судот нема средства за нејзино извршување, оваа одлука нема да има никакви краткорочни последици за него. Но, тоа е далеку од тоа да биде тривијална...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW