Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Пловечка граница помеѓу Камбоџа и Виетнам

Повеќе од педесет копнени граници во светот се предмет на спорови меѓу соседите. Некои од овие спорови редовно предизвикуваат конфронтации, други се замрзнати, а трети се во процес на решавање, бидејќи засегнатите земји одлучија да преговараат. Така и  Ханој и Пном Пен, кои се вклучени во дискусии повеќе од дванаесет години.


Од нашиот специјален дописник Луис Рејмонд*
Новинар


Фото: aksonsat-uanthoeng/pexels

На граничниот пункт помеѓу Мок Баи и Бавет, најфреквентниот копнен премин меѓу Виетнам и Камбоџа, владее атмосфера што не дава навестување за спорот што долго време се спротивставува на двете земји. Пријатните виетнамски полицајци само заради формалност, ставаат печат во пасошите на странските туристи, кои се симнале од автобусот. Меѓутоа,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW