вторник, 5 Мар 2024 / 14:10:10
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

План за уништување на Германија

Планот Моргентау не ја преживеал смртта на претседателот Рузвелт на 12 април 1945 година. Со него исчезнува визијата скицирана од Хари Декстер Вајт за советско-американската соработка заснована на меѓународни институции. Историчарот Габриел Колко дури ќе ја протолкува идејата за уништување на Германија како план наменет за промовирање на „деболшевизацијата и реинтеграцијата на СССР во новата капиталистичка светска економија[i]“.

 


Од Пјер Римбер


Фото: ingo-joseph/pexels

Колона од луксузни лимузини, утврдена цитадела, многу дипломати, рој новинари: црно-белите архивски слики застануваат за момент на големата пура на Винстон Черчил и белиот шешир на Френклин Рузвелт. На 15 септември 1944 година, втората воена конференција во Квебек е во полн ек, а двајцата западни лидери се осврнуваат на една...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW