вторник, 5 Мар 2024 / 14:13:45
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Пензионирање, застанете во одбрана на жените

Критиката на актуелниот пензиски систем, заедно со афирмацијата на феминистичката перспектива, постепено доведува до поставување на темели за глобална трансформација на општеството. Постигнувањето на еднаквоста секако ќе потрае, но сегашната невидливост на потенцијалот поврзан со вработувањето на жените во размислувањата на одговорните, секако не помага тоа да се оствари…


Од Кристијан Марти*
* Истражувач. Автор на „L’Enjeu féministe des retraites“,La Dispute, Париз, што ќе биде објавено на 5 мај 2023 година.


Фото: andrea-piacquadio/pexels

„Ако ја одложите старосната граница, мораше да признае г. Франк Ристер, жените очигледно се малку казнети“. Минатиот 23 јануари, на LCP, министерот за односи со Собранието го призна очигледното. На засегнатите жени не им требаше тој да биде луциден : според истражувањето објавено од IFOP (Француски иститут за јавно мислење)...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW