Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Пекинг, миротворец во Заливот?

По седум години несогласувања, Ријад и Техеран повторно воспоставија дипломатски односи. Преку своето успешно посредување, Кина ја презема улогата на главен играч во меѓународните односи и покажува дека САД повеќе немаат монопол врз влијанието на Блискиот Исток. Останува да се види дали Саудиска Арабија и Иран ќе успеат да ги надминат разликите.


Од Акрам Белкаид и Мартин Булар


Фото: lara-jameson/pexels

Двојно изненадување на 10 март 2023 година: прво, Саудиска Арабија и Иран, регионални ривали од 1960-тите, го објавија обновувањето на нивните дипломатски односи прекинати во 2016 година по егзекуцијата на шиитските достоинственици од страна на Ријад, проследено со нападот врз амбасадата на Саудиска Арабија во Техеран. Потоа, Кина, за која...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW