Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Папата нема да биде „капелан на Западот“

Од почетокот на војната, позициите што ги зазеде поглаварот на Католичката црква предизвикаа вознемиреност, па дури и гнев кај западните канцелари и Украина. На Велигден, Крстниот пат организиран од Ватикан, за време на кој две семејства, едното руско, другото украинско, носат распетие заедно до Колосеумот, ги налути политичките и верските власти во Киев, кои на тоа гледаа како желба да се испратат двете земји една со друга.


Од Тимоте де Роглoдр*
*Новинар, автор на Les Moissonneurs. Voyage initiatique sur les traces de la théologie de la libération, L’Escargot, Париз, 2022 година.


Фото: иван-лемехов/pexels

Г. Емануел Макрон за време на неговата посета на Рим на 24 октомври 2022 година, речиси еден час разговараше со папата Франсис. За време на ова сослушување зад затворени врати, шефот на француската држава се огради од повиците за дијалог меѓу Москва и Киев, формулирани од римскиот бискуп : „Мирот...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Февруари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW