Le Monde Diplomatique – Македонско издание

И весниците им продавале публика на огласувачите на реклами

Од продавница до списание

Уредувачките и рекламните содржини заеднички пишуваат дискурс што им дава на читателите идеал во кој треба да се проектираат самите, еден материјал за фантазирање, дневно мечтаење

Од Антони Галуцо
Предавач по наука за менаџмент на Универзитетот во Сент Етјен. Автор на Фабрика за потрошувачи (La Fabrique du consommateur). Историја на стоковно општество (Une histoire de la société marchande). Ла Декуверт (La Découverte), Париз, 2020 г.


Фото: Jon Tyson

Историјата на потрошувачкото општество може да се разбере како онаа на множењето слики на стоките. Со развој непрекинато уште од XIX век, масовните слики ја уништија психолошката автаркија на древните народи. Ова им овозможи на стоките да ја освојат имагинацијата преку своето секојдневно виртуелно присуство. Весници, каталози, списанија, литографии, кино: новите медиуми постепено ги поставија западњаците во позиција на гледачи. Ги научија луѓето на задоволството на гледањето и желбата за консумирање. Се едуцираа за стоката, ја направија универзален знак, заеднички јазик, природен факт што се чини дека отсекогаш постоел...

Целосна статија: 2.084 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за издание Јануари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW