вторник, 5 Мар 2024 / 14:34:49
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Од моето време

Она што го разбирам е нејасно. Јас сум дел од моето време – каде што велам алгоритам без да знам што зборувам. Современото човештво се разликува од сите свои претходни инкарнации по бројот на зборови или нешта со кои тековно манипулира – а без да ги разбере како такви.


Од Франсоа Бегодо*
*Писател. Автор на: Boniments, Amsterdam, Paris, 2023, од каде е и преземен овој текст.


Фото: furkanfdemir/pexels

Ние, постарите, мора да ја исполниме нашата должност на пренесување. Да сведочиме на младите дека планетата Земја без мобилен телефон – сепак, била возможна. Деликатна мисија. Ќе биде потребно посебно убедување на овие модерни дигитални домородци, една антрополошка категорија осудена на истребување кога сите живи суштества се раѓаат под дигитален...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Февруари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW