Le Monde Diplomatique – Македонско издание

За потеклото на конфликтите во Закавказјe (јужен Кавказ)

Од империи до национални држави

Голема омраза, сосема различни историски приказни: војната во Нагорно Карабах е судар помеѓу два народа, кои се чини се различни во сé. Но, сепак, Ерменците и Азербејџанците долго време  живееа заедно во рамките на руската, османлиската, односно персиската империја. Во просторот на мешани народи на југот од масивот Голем Кавказ, основањето на држави на етно-религиозна територијална основа го запали бурето полно барут.

Од Етјен Пејрат
Предавач по современа историја на Science Po Lille, автор на Histoire du Caucase au XXe siècle, Фајард, Париз, 2020 година.


Фото: mana5280 / Unsplash

Со помош на ботаниката, најдобрата наука за класификацијa, еден студент од Универзитетот во Тарту (Естонија, Руска империја во тоа време), Николаус (Николај) фон Сајдлиц, започна во 1850-тите, со откривањето на кавкаските граници на царската империја. Потоа се преселува да живее во Баку, денес главен град на Азербејџан, и во Тифлис – денес Тбилиси, главен град на Грузија. Сајдлиц, руските власти за брзо време го поствиле за управител на  Заводот за статистика на Кавказ. Благодарение на оваа функција во 1881 година тој ја објави првата голема етнографска карта на регионот (видете следна страна). После неколку години, тој не ја признава  истата преку серија публикации, кои уште повеќе помагаат да се расветли денешниот конфликт  во Нагорно Карабах.

Целосна статија: 1.829 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Март 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW