Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Од Венецуела до Перу, не се сите демонстранти исти

Дали е подобро да се предизвика левичарски претседател отколку де факто лидер кој е дојден на власт преку државен удар? Споредбата на неодамнешните бунтови во две латиноамерикански земји сугерира дека не сите мобилизации имаат ист легитимитет во медиумите и дипломатските судови….


Од Мерием Лариби*
* Новинар


Фото: pexels-pixabay

Во 2014 и 2017 година, протестите на венецуелската опозиција доведоа до смрт на приближно 180 луѓе, од кои четириесет беа убиени како резултат на употреба на сила од страна на владините власти. Во Перу, народниот бунт од декември 2022 година доведе до смрт на најмалку 60 луѓе од полициски куршуми...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW