вторник, 5 Мар 2024 / 16:00:46
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Оваа Кина што размислува и зборува поинаку од официјалните лица

Спротивно на клишеата кои ја сведуваат Кина на монолитен блок, населението се движи, а интелектуалците размислуваат. Протестите против рестрикциите поради ковид пандемијата, ги потиснаа назад кинеските лидери. Претходно, дебатите ги агитираа истражувачите за ова прашање и посуштински – за иднината на земјата, нејзината специфичност, нејзината интеграција во светот… Иако тие имаат малку одек на Запад, тие не се помалку важни.


Од Дејвид Оунби*
*Истражувач за кинескиот интелектуален живот на Универзитетот во Монтреал, коавтор (со Тимоти Чик и Џошуа А. Фогел) на: Voices from the Chinese Century: Public Intellectual Debate from Contemporary China, Columbia University Press, 2020.


Фото: marius-nacu/pexels

Како што покажа неодамнешниот 20. Конгрес на Комунистичката партија на Кина (КПК), претседателот Си Џинпинг има амбиција да се искачи на нивото на Мао Цедунг, ако не, дури и да го надмине. Според некои коментатори, тој дури би бил и „новиот Сталин“.[1] Во време кога кинеско-западните тензии продолжуваат да растат,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јануари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW