Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Обидот на Русија да се врати во Африка

Топографијата за влијанието на Москва во Африка веќе долго време го следи напредокот на деколонизацијата и борбата на анти-апартхејдското движење (анти-расистичко). Ако овој континент бил присутен во размислувањата на Ленин од почетокот на дваесеттите години на минатиот век, дури три децении подоцна, благодарение на распадот на француската и британската империја, станало прашање на надворешната политика за Кремљ

Од Арно Дубиен


Фото: Kyle Glenn / Unsplash

Во октомври 2019 година, околу четириесеттина шефови на држави пристигнаа во поранешното олимписко село во Сочи кое е приморски туристички град на Црно Море и домаќин на зимските олимписки игри во 2014 година. Првиот самит Русија-Африка се одржа на иницијатива на претседателот Владимир Путин кој заврши со прогласување на амбициозни цели – московскиот Кремљ има за цел двојно да ја зголеми трговијата во рок од пет години – и со ветување за уште еден состанок што би се одржал во 2022 година во Адис Абеба (Етиопија), седиште на Африканската унија.

Целосна статија: 3.339 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Февруари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW