Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Обединетите Арапски Емирати, глобална лабораторија за компјутерско шпионирање

Кој може да биде цел на електронско следење во Емиратите? На овие прашања, различните одговори што ги собравме се приближуваат пред сè кон неизвесноста која вешто ја одржуваат властите. Сè е заматено, што го поттикнува чувството на сеприсутност на шпионирањето. Затоа, според еден локален експерт, „истражувачите и новинарите работат со страв од преминување на црвените линии кои не се секогаш очигледни за идентификување. Исто така е можно дека, покрај самата содржина, јазикот што се користи е важен и дека текстот објавен на арапски и англиски јазик се смета за почувствителен отколку на германски или француски јазик.“


Од нашиот специјален дописник Ева Тибо*
*Новинар


Фото: anete-lusina/pexels

Телефонот на таксистот повторно заѕвони. Возиме по автопатот со четири ленти помеѓу Абу Даби, конзервативниот и богат главен град на федерацијата на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) и либералниот Дубаи, мека за туризам и „центар“ за меѓународна трговија. Нашиот телефон вибрира за возврат. Порака предупредува дека штотуку се случила несреќа на...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јануари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW