Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Неутралност на Алжир и Мароко – според сопствените интереси

Во контекст на студениот мир обележан со прекинот на дипломатските односи меѓу Алжир и Мароко во 2021 година, Москва се смета за доверлив соговорник и од двете страни. За Алжир, воениот сојуз со Русија е гаранција за постојана поддршка во случај на марокански воен напад поддржан од Израел, потписник на т.н. Абрахамски договори со Мароко. Оваа теза за напад е уште посериозно сфатена во Алжир, бидејќи Рабат и Тел Авив ја проширија својата соработка во воената сфера во ноември 2021 година…


Од Акрам Белкаид


Фото: tomas-malik/pexels

На 7 ноември Алжир официјално објави дека аплицира за приклучување кон БРИКС, групација која ги вклучува Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка и чии економии придонесуваат за 40% од светскиот бруто домашен производ (БДП). Идејата веќе беше спомната во јули од претседателот Абделмаџид Тебун, за кого ова барање, кое...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Февруари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW