Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Реформа на земјоделската политика ја намалува јавната помош

Незадоволството на селаните од Индија во агробизнисот

Усвојувањето на три закони, предложени од владата на почетокот на јуни и гласани од страна на парламентот во средината на септември, го разгори секторот кој веќе е намален во голема мера, а за поддржувачите станува збор за поставување на „темелите за модернизација на земјоделството“ во земјата

Од Жоел Кабалион и Делфин Тивет
Почитуван професор по социологија и антропологија на Универзитетот во Тур, и професорка по социологија, асистент – директор во Центарот Емил Дуркем, Бордо. Првиот професор беше заменик уредник во колективното дело „L’Inde des sciences sociales“ на издавачката куќа Aux Forges de Vulcain, Париз, 2017 година.


Фото: Karan Mandre / Unsplash

Среде здравствена криза, индиската влада издаде три уредби/барања кои се заложуваат за брутална дерегулација на јавниот прехранбен и аграрен систем. Од нивното усвојување од страна на Парламентот кон средината на септември 2020 година, овие закони предизвикаа невидени протести низ целата земја. Тие означуваат крај на моралниот пакт помеѓу владата и селаните.

Од крајот на ноември 2020 година, стотици илјади селани се населија пред портите на индискиот главен град Њу Делхи, решени да ја обвинат владата.

Целосна статија: 2.027 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Февруари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW