Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Невозможниот руско-украински мир

Додека логиката на оружјето продолжува да преовладува, Русија настојува да и одземе на Украина секаква стратешка вредност. Изгледите за анексија на нови територии од страна на Москва дополнително ја намалуваат надежта за договорено примирје помеѓу завојуваните страни. Од своја страна, западните сојузници на Киев остануваат нејасни во врска со нивните цели и без решение за кризата.


Од Игор Деланое*
*Заменик директор на Француско-руската опсерваторија, доктор по историја.


Фото: Markus Spiske/Pexels

Речиси шест месеци откако Кремљ ја започна инвазијата на Украина, неговата „специјална операција“ се заплетка по линијата на фронтот што се протега од предградието на Харков, на исток, до степите на украинските брегови на Црното Море со Донбас - како епицентар на борбите. Додека логиката на оружјето преовладува, изгледите за...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW